KOSMETOLOGIA

Kwas mlekowy

Jeden z najbardziej tolerowanych peelingów chemicznych. Kwas mlekowy intensywnie nawilża i rozjaśnia skórę. Co najważniejsze, wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, a także dodaje skórze blasku. 

Jakie korzyści daje peeling?

Kwas mlekowy jest alfa-hydroksykwasem o dużej wielkości cząsteczki, dzięki czemu nie podrażnia skóry i jest bardzo bezpieczny w stosowaniu. Zatrzymuje wodę w naskórku, a w konsekwencji intensywnie nawilża i wygładza skórę. Poprzez indukcję syntezy ceramidów w naskórku odbudowuje barierę naskórkową, a co za tym idzie zwiększa wytrzymałość skóry na działanie drażniących czynników zewnętrznych.  Dodatkowo, pobudza tworzenie włókien kolagenowych i elastynowych w skórze właściwej, dzięki czemu staje się ona grubsza i bardziej jędrna. Ponadto, działa przeciwzapalnie i wybielająco na przebarwienia, hamując aktywność tyrozynazy. Innymi słowy, uniemożliwia tworzenie się nadmiernej ilości barwnika w skórze, który odpowiada za hiperpigmentacje. Po zastosowaniu kwasu mlekowego występuje mikrozłuszczanie, najczęściej niewidoczne gołym okiem, co zapewnia długotrwały efekt odświeżenia. Poprawia owal twarzy oraz wygładza drobne zmarszczki powstałe w wyniku zarówno fotostarzenia, jaki i starzenia chronologicznego. Przeznaczony dla skór suchych, pozbawionych witalności i miękkości, a nawet dla skór wrażliwych i naczyniowych.

    • Czas trwania zabiegu – ok. 60 min.
    • Okres rekonwalescencji – brak lub do 48h (może wystąpić delikatne złuszczanie).
    • Seria zabiegowa – od 4 do 6 zabiegów, co 2 tygodnie.
    • Dla kogo polecamy zabieg – skóra sucha, pozbawiona blasku, zmęczona, z przebarwieniami i nierównym kolorytem.
    • Przeciwwskazania – ciąża i okres karmienia piersią, choroba nowotworowa, choroby bakteryjne i wirusowe oraz stany zapalne w miejscu zabiegu, uczulenia na preparaty zabiegowe, skóra opalona, skóra poddana innym zabiegom w ostatnim czasie (do konsultacji z osobą wykonującą zabieg).
    • Orientacyjna cena zabiegu: 220 zł.

Chcesz poznać inne peelingi chemiczne? Kliknij TUTAJ